En kort översikt och introduktion till husbilsfabrikat kan vara händig när du börjar orientera dig inför köp av en begagnad husbil. Den svenska husbilsmarknaden är en del av den europeiska och nästan alla husbilar som säljs i Sverige byggs i Europa. Och det finns många olika märken att välja bland när man letar en husbil till salu. På husbilstillverkarnas hemsidor finns bra, uppdaterad information där de olika modellerna presenteras med data och bilder. Uppfattningar om kvalitet, prestanda och priser är lite svårare. Det är en bra idé att besöka oss på Husbilsmäklaren för att titta och provköra en husbil som du är intresserad av. Nedan har vi valt att kort introducera några av de vanligaste husbilsmärkena.   Dethleffs Detta tyska märke har nästan 90 års erfarenhet och är en föregångare inom tillverkning och design av husbilar över hela världen. De skapade det första fordonet med en integrerad bodel 1931. https://www.dethleffs.se/   Hymer Det är ett av de mest erkända husbilmärkena i Sverige. Design och produktion sker inom Erwin Hymer Group, som också ansvarar för tillverkningen av andra stora märken som Carado, Dethleffs, Laika och Sunlight.
Husbilsbranschen blomstrar när allt fler svenskar hittar glädjen och friheten genom husbilen. Speciellt med hänsyn till Coronaårets omständigheter är husbilen den ideala semesterräddaren. Husbilen möjliggör både resande och socialt distanstagande samt öppnar upp en helt ny värld av möjligheter till upptäckande.   Vilken husbilsmodell passar oss bäst? Husbilsmodellerna är många av en anledning – det ska finnas en husbil för flera olika familjetypers behov. Familjer har olika prioriteringar, mål, krav och syften med sitt husbilsägande. För att möta efterfrågan tillverkar husbilsfabrikerna ett brett spektrum av husbilsmodeller. De flesta har en ganska klar bild av vad de är ute efter från start. Hur som helst kan det kännas som att det blir svårare ju mer man informerar sig. Bilden klarnar av vilken husbil som passar bäst efter viss betänketid. Detaljer blir viktigare efter att ha läst in sig på fler husbilar och gjort undersökningar i värdering av husbilar. En del analysarbete som bidrar till ett trivsammare ägande.   Hyr en husbil för att prova på Hur går du tillväga för att hitta just din drömhusbil? Ett bra tips är att
Hösten är en härlig tid att resa med husbil ute i Europa. För familjer utan hemmavarande barn i skolåldern finns stora möjligheter att välja resdatum. I september- oktober är det behagliga temeraturer (inte hetta, inte iskallt) på kontinenten. Campingplatser såväl som städer har lagom mycket folk vilket gör att risken för trängsel är mindre än under högsommaren. Regeringen och utrikesdepartementet har nyligen uppdaterat sina rekommendationer och avrådanden om onödiga resor. För oss svenskar är det nu öppet att resa runt i de flesta av europas länder. Det går bra att resa genom Danmark, Tyskland och vidare mot sydväst. Strosa runt med t-shirt under oktober nere i Frankrike, Spanien, Italien och Portugal. Som höstturist kan du njuta av caféernas och restaurangernas uteserveringar. På den europeiska kontinenten finns en stor vana av husbilsturism. Kom ihåg att allemansrätten inte råder, så använd speciella ställplatshandböcker eller appar för att enkelt finna övernattningsställen. En genväg för husbilsresenärer som vill resa långt söderut är färjan från Göteborg till Kiel. Efter en natts sömn på färjan vaknar ni på kontinenten och Europasemestern har redan börjat. Tänk på att boka plats på båten i god tid, det finns begränsat a [...]
Under senhöst och vinter hotar vårt svenska väder att göra skada på husbilen. Det är rått och fuktigt när vi har plusgrader. Luftfuktigheten är högre under dagen och på natten sker kondensation där små vattendroppar bildas. Där husbilen blir fuktig och samlar vattendroppar är det lätt att röta och svampangrepp uppstår. Speciellt snabbt bildas svampangrepp där man haft mat, som i köket eller inne i kylskåpet. För att undvika kondens är det viktigt att hålla ett luftflöde genom husbilen. När luften står stilla ökar risken för svampangrepp. Se till att låta besticklådor vara utdragna så att luft kan cirkulera fritt där igenom. Husbilens kylskåpsdörr och luckan till frysfacket bör lämnas öppna. I dynor och madrasser är porösa vilket gör att de är utsatta för risken att få fuktangrepp. Speciellt där de ligger mot underlaget. Det är bra att ta in dem i värme under vintern. Om ni inte har plats inomhus är det klokt att ställa madrasser och dynor på högkant. Ett tips är att lägga in fuktbollar (Torrbollen) som fångar luftens fukt och ackumulerar den. Tänk på att fuktbollarna behöver bytas ut eftersom de når sin maxkapacitet för att hålla vatten efter en period. Låt några fönster släppa in och ut lite luft. Fundera på hur husbilen st [...]
Med många nöjda säljare och många glada nya ägare av husbilar känner vi oss stolta med vad vi har åstadkommit så långt. Husbilsmäklaren har sedan vi startade verksamheten haft en fantastisk resa och nu växlar vi upp till nästa nivå. Vi är Sveriges snabbast växande husbilsföretag och vi fortsätter att växa så det knakar. Nu flyttar vi till större ytor och ännu bättre försäljningsläge. Välkommen till oss på vår nya adress, Lindövägen 6 i Vallentuna.
Husbilsmäklaren är en uppstickare i husbilsbranschen som genom vårt väl utarbetade unika koncept blivit en framgångssaga. Vi är Sveriges enda kvalitetssäkrade husbilsmäklare och det är tryggheten vi ger både köpare och säljare genom hela köpprocessen som legat till grund för våra framgångar som vi delar med våra nöjda klienter och kunder. Och det är såklart dem vi vill tacka när vi stolt kan konstatera att vi nu är branschens snabbast växande Husbilsföretag. Våren har bara börjat och vi har många spännande saker på gång. Bland annat utökar vi inom kort och flyttar till en större fastighet i Vallentuna med ett fantastiskt försäljningsläge i den nya handelsplatsen bredvid Byggmax.
Husbilsmäklaren får ofta frågan från personer som skall köpa husbil om vad som gäller angående körkortsbehörighet samt om man får köra husbil med vanligt B-körkort. Frågan har inget enkelt svar, men Husbilsmäklaren reder här ut begreppen. För att enklare förstå begreppen kring fordonsvikter kan det vara bra att känna till de olika vikter på husbilen som finns inregistrerade hos Transportstyrelsen och vad de betyder. Mer om detta kan du läsa här i vårt inlägg Vikten av vikter .   Vilken husbil får jag köra? Huvudregeln är att om du har B-körkort får du köra personbilsklassade bilar och lätta lastbilar med totalvikt upp till 3500 kg. I princip alla moderna begagnade husbilar till salu i Sverige är personbilsklassade, men det finns även de husbilar bilar som är klassade som lastbil. Om husbilens totalvikt är högre än 3500 kg krävs det att man har körkort med högre behörighet än B-behörighet. Har man behörighet C1 får man köra personbilar och lastbilar med totalvikt upp till 7500 kg. Har man behörighet C får man köra personbilar och lastbilar utan [...]
Husbilsmäklaren har blivit prövad och nu blivit godkänd av Transportstyrelsen att inneha Saluvagnslicens. Detta innebär att våra klienter kan ha fordonet avställt under tiden vi har den inne hos oss till försäljning. Under provkörningar etc används då speciella registreringsskyltar, sk grönskyltar. Husbilsmäklaren har också blivit godkända för att genomföra ägarbyten direkt i Transportstyrelsens register, vilket snabbar på hela processen med ägarbytet.

Nu har vi öppnat upp för att ta emot inbytesfordon när du köper husbil hos oss. Bästa affären får ni alltid om ni låter oss sälja ert fordon först istället men om man inte har möjlighet att vänta, tar vi in både husbilar och personbilar samt även båtar genom starkt branschsamarbete. Vi har inte möjlighet att byta in renoveringsobjekt eller fordon med allvarligare skador utan endast fordon som håller normalslitage eller över normalslitage samt faller in under vår övriga kriterier.

Det finns många djupa gropar att falla i när man står inför att köpa eller att sälja husbil. Husbilsmäklarens Mats Crona intervjuades i SvD Sommarbilaga och gav sina råd för att undvika fallgroparna.
Back to top