Husbilsklubben – snappat och andra Nyheter

Vi och vår omvärld - branshnyheter och uppsnappat på husbilsklubben.se

Översikt över husbilskategorier

Husbilar ordnas in i olika kategorier beroende på chassi och hur bodelen som monteras på fordonsplattformen ser ut. De vanligaste fordonsmärkena på den svenska marknaden är Fiat, Citroen, Renault och Mercedes där även Ford kan komma att synas oftare framöver. Här är en översikt över de olika husbilskategorierna med fokus på de som kan köras med ett B-körkort. Här är de kategorier som toppar utbudet av begagnade husbilar på den svenska marknaden vilket också speglas när man köper eller säljer husbil i Stockholm.

 

Halvintegrerad husbil utan alkov

En halvintegrerad husbil har en bodel som byggts uppe på ett fordonschassi med förarkabin. Chassi och förarhytten byggs på en traditionell fordonstillverkare, exempelvis Fiat eller Mercedes. Chassit levereras till husbilstillverkaren där bodelen byggs och monteras på chassit. Bodelen i halvintegrerade husbilar utan alkov har ofta sängbäddar monterade längst bak i husbilen längs husbilens färdriktning. Eftersom sängarna ockuperar drygt två meter av husbilen blir dinett och kök mindre i kortare husbilar (ca 6,5 m långa). Vissa halvintegrerade modeller kompenserar och görs längre (ca 7,3 m långa). Där finns rymlig plats för toa, dinett och pentry. Köregenskaperna i husbilar utan alkov är trevliga med god väghållning och relativt låg bränsleförbrukning.

 

Halvintegrerad husbil med alkov

Halvintegrerade husbilar med alkov byggs likt de halvintegrerade på chassi med förarhytt från fordonsfabriken. Ovanför förarkabinen finns en överbyggnad med dubbelsäng. Med denna smarta lösning för sängplats vinner man platsutrymme för dinett, toa och pentry. Alkovhusbilarna är perfekta för barnfamiljer då det finns ytterligare två sängar längst bak i husbilen. Husbilstillverkare jobbar med många olika planlösningar för att passa diversierade önskemål. Sängutrymmet och garaget kan göras stora samtidigt som dinett, toa, dusch och köks får mindre plats. Eller på annat sätt där något utrymme ges fördelar i plats och design.

 

Helintegrerad husbil

I helintegrerade husbilar byggs bodelen inne i ett fordonsskal som är integrerat med plattformen, chassit. Förarkabinen och bodelen är ett och samma ”rum”. Många helintegrerade modeller har en säng som fälls ner ifrån innetaket. Det ger praktiska fördelar i planlösningar och skapar utrymme att under dagtid (då sängen inte är nedfälld) för dinett, kök och toa. Helintegrerade husbilar är ofta bättre isolerade vilket gör dem praktiska för vinterbruk som också syns i husbilsvärderingen.

 

Plåtis, campervan

Plåtis eller campervan är stora skåpbilar som inretts som husbil. De är lätta och roliga att köra, parkeringar går enkelt, tack vare att de är mindre och kortare än övriga husbilar. Planlösningar är svårare att variera eftersom utrymmet är mindre och sängarna där bak kan antingen ligga på tvären så att dinett och pentry blir större eller med längsplacerade bäddar. Man behöver vara smartare vid packning av plåtis än med större husbilsmodeller. Köksutrustning, toa och dusch är genialiska lösningar och produktkvaliteten håller samma klass som övriga husbilsmodeller.

Back to top