Husbilsklubben – snappat och andra Nyheter

Vi och vår omvärld - branshnyheter och uppsnappat på husbilsklubben.se

Vikten av vikter

När det kommer till att köpa begagnade husbilar är det många saker som man bör tänka på. Förutan att det är viktigt att ha en komplett bild över fordonets skick och beskaffenhet från tester, besiktningar och protokoll bör man även fundera på bilens vikt och hur mycket du får lasta in i husbilen.

 

Vad gäller angående husbilens vikt, husbilens tjänstevikt och husbilens totalvikt?

I fordonsregistret anges totalvikt, vilket är den maximala totala vikten fordonet får ha med full last inklusive passagerare. Här anges också fordonets tjänstevikt. Detta är en något luddigare siffra. Tjänstevikten är fordonets teoretiska vikt inkl förare, drivmedelstank fylld till 90%, smörjolja till 100% fylld, fulla gasolflaskor- och vattentankar ifall de var med vid ursprungsleverans. Dock med tomma grå- och svartvattentankar. Till tjänstevikten räknas normalt inte viss extramonterad utrustning så som tex markis.

Mellanskillnaden mellan fritidsbilens tjänstevikt och totalvikt kallas lastvikt. Det är den totala vikten på passagerare, extra utrustning som inte ingår i tjänstevikt, prylar, grå- och svartvatten etc.

Ofta stämmer dock inte tjänstevikten i registerutdraget med verkligheten. Den verkliga vikten kan skifta åt båda hållen. Därför bör man alltid väga bilen när allt är inpackat. Det som gäller vid kontroll är att totalvikten inte överskrids. Det kan bli dyra böter om man åker med överlast och fastnar i en kontroll.

Man bör alltså tänka igenom hur man kommer att använda bilen med tanke på lastvikten innan man gör sitt köp. Men det är inte nödvändigt att sträva efter högsta möjliga lastvikt när man letar efter begagnade husbilar som är till salu. Det handlar om att hitta en bil som passar ens egna behov.

En annan sak att tänka på när det gäller bilens vikt är hur tung bil du får köra med ditt körkort. Följande gäller:

  • B- körkort: Totalvikt upp till 3500Kg *
  • C1 körkort: Totalvikt upp till 7500 kg
  • C körkort: Totalvikt över 3500 Kg utan övre begränsning

* En övergångsregel medger att den som har innehaft sitt körkort sedan tidigare än juli 1996, utan att ha haft det återkallat får köra personbilsklassad bil (vilket de flesta husbilar är) oavsett vikt. Dvs även om de väger över 3500 kg. Ingen övre gräns finns.

 

Back to top