Husbilsklubben – snappat och andra Nyheter

Vi och vår omvärld - branshnyheter och uppsnappat på husbilsklubben.se

Ställ undan husbilen inför vintern

Under senhöst och vinter hotar vårt svenska väder att göra skada på husbilen. Det är rått och fuktigt när vi har plusgrader. Luftfuktigheten är högre under dagen och på natten sker kondensation där små vattendroppar bildas. Där husbilen blir fuktig och samlar vattendroppar är det lätt att röta och svampangrepp uppstår. Speciellt snabbt bildas svampangrepp där man haft mat, som i köket eller inne i kylskåpet. För att undvika kondens är det viktigt att hålla ett luftflöde genom husbilen. När luften står stilla ökar risken för svampangrepp. Se till att låta besticklådor vara utdragna så att luft kan cirkulera fritt där igenom. Husbilens kylskåpsdörr och luckan till frysfacket bör lämnas öppna.

I dynor och madrasser är porösa vilket gör att de är utsatta för risken att få fuktangrepp. Speciellt där de ligger mot underlaget. Det är bra att ta in dem i värme under vintern. Om ni inte har plats inomhus är det klokt att ställa madrasser och dynor på högkant.

Ett tips är att lägga in fuktbollar (Torrbollen) som fångar luftens fukt och ackumulerar den. Tänk på att fuktbollarna behöver bytas ut eftersom de når sin maxkapacitet för att hålla vatten efter en period. Låt några fönster släppa in och ut lite luft. Fundera på hur husbilen står parkerad, det är varmare på södersidan och uppe på husbilstaket. I de riktningarna är det bäst att lämna öppet.

Vid minusgrader fryser vattnet till is och vid isbildning sker som bekant expansion. Typiska skador på begagnade husbilar är att vattenslangar, ventiler eller munstycken sprängs vid isbildning. Se till att tömma vattenbehållare: friskvatten, gråvatten varmvattenberedare. Ett tips är att sätta munnen till vattenkranarna och blåsa ur vattenrester ur slangarna. Låt vattenkranarna stå öppna så att luft kan flöda igenom slangarna. Och ge eventuella vattenrester område att svälla utan problem

 

Sälj husbilen på hösten

Sätt ut din husbil till försäljning redan i höst om du vill skaffa en ny husbil till nästa säsong. Vi vet att det finns bra erbjudanden under hösten då många husbilsägare väljer att sälja husbilen hellre än att vinterförbereda den. Med många husbilsspekulanter på marknaden ges fina tillfällen att visa upp den egna husbilen för försäljning. Husbilsmäklarens erfarenhet visar att det är lätt att få ut det önskade priset under höst-rusningen. Hösten är här, kontakta oss för att prata husbilsförsäljning.

Back to top