Tips och råd när du skall köpa fritidsbilen

Intresset för fritidsbilen har de senaste åren ökat markant. Det blir allt mer populärt att ge sig ut i husbil under semesterveckorna, men även längre resor ut i Europa. Här är några tips och goda råd inför ditt köp.

För många innebär det en stor investering att införskaffa en husbil för att använda som fritidsbil och därför är det viktigt att var noggrann när man förbereder sitt köp.

Förväntningar på fritidsbilen

När man börjar leta efter ett lämpligt objekt att köpa är det bra att fundera igenom vilka behov man har och hur man har tänkt sig använda fritidsbilen. En barnfamilj har givetvis oftast andra behov än ett pensionärspar. En del vill stanna med fritidsbilen i Stockholm eller med fritidsbilen i Arninge andra vill ge sig ut och se världen.

Fundera igenom hur många bäddar ni behöver till er familj. Kommer ni att ha gäster boende i husbilen då och då kan det vara bra att ha en bil med extra bäddar. Tänk också igenom hur ni planerar att använda er fritidsbil. Är det ett stilla liv med bilen uppställd på få platser per säsong eller planerar ni att resa mycket. Detta kan vara avgörande för hur fritidsbilen skall vara utrustad och hur ni vill att planlösningen skall vara.

 

Fritidsbilen och Körkomfort

Glöm inte bort körkomforten. I synnerhet om ni skall åka mycket med bilen och därtill långa sträckor. Det är också viktigt att ni köper en husbil med en motor som är anpassad efter era behov. Om ni skall köra bland Europas bergstrakter krävs en stark motor som inte slits ut av de långa backarna uppför. Det skall vara trevligt och avslappnat när man är ute och åker. Oavsett om man kör med fritidsbilen i Stockholm eller vid medelhavet.

Att tänka på när du skall köpa fritidsbilen

När ni letar efter begagnade husbilar är det viktigt att kontrollera dess skick noggrant. En undersökning visar att en tredjedel av alla husbilar inte går igenom besiktningen. Förutom att den bör vara nybesiktigad är det viktigt att fritidsbilen är kontrollerad och testad för fuktangrepp samt att gasolanläggningen är testad. Kontrollera också att allt fungerar som det ska. Testa värme, vatten, spis etc. Ta en provrunda med bilen, slå igång AC, vindrutetorkarna och vinkla speglarna.

Köpa fritidsbilen privat eller genom företag?

Det finns många fördelar med att köpa fritidsbilen av ett företag. Bilhandlare bör tex ha en varudeklaration som visar fordonets skick. Det är heller inte alltid lätt att veta i vilken ordning man skall göra allt. Skall jag betala innan ägarbytet av fritidsbilen görs? Hur gör man med säljarens lån? Finns det parkeringsböter eller trängselskatt som är obetalda?

Finansiering av fritidsbilen

När du skall köpa fritidsbilen bör du också tänka igenom finansieringsfrågan. Om du köper bilen av ett företag har du ofta möjlighet att ta ett lån/avbetalning med husbilen som säkerhet vid köpet. Det kan du inte göra vid privatköp. Många har möjlighet att belåna sitt hus eller lägenhet för sitt köp, men det kan vara smart att tänka till innan man gör det. Den lånemöjligheten kan ju vara bra att ha kvar till den dagen man vill renovera köket eller fixa badrummet. Lycka till med ditt köp och vi hoppas att du får stor glädje av fritidsbilen i många år framöver.

På en strand står Fritidsbilen i Stockholm

Checklista för köpråd:

 • Tänk igenom era behov?
  – Hur skall ni använda er fritidsbil
 • Tänk på körkomforten?
  – Viktigt om ni skall köra mycket. Motorstyrka, sittkomfort och utrustning
 • Kolla bilens skick
  – Tester och varudeklarationer bör vara gjorda av extern part
 • Finansieringen
  – Vid köp av företag kan fritidsbilen stå som säkerhet
 • “När vi bestämde oss för att köpa husbil insåg vi snabbt att det var mycket att tänka på innan köpet. Husbilsmäklarens upplägg gjorde att vi kände oss trygga med att veta vad vi köpte utan att behöva fokusera på de tråkiga sakerna. Det blev istället ett roligt familjeprojekt att hitta fritidsbilen i Stockholm som blev vår drömbil”Gunnar Larsson, Sollentuna

Kontakta oss

Vi hjälper dig att hitta fritidsbilen du drömmer om!
Ring oss på 08-121 471 00
eller lämna ett meddelande nedan.

(Klicka här för att läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter)

VÅRA SAMARBETSPARTNERS VID FÖRSÄLJNING AV FRITIDSBILEN

När vi säljer fritidsbilen i Stockholm har vi flera samarbetspartners till hjälp. Dels för att få bilarna fukttestade och gasoltestade men även för opartisk besiktning av fordonen. Finansiering är också något våra samarbetspartners är med och stöttar upp. En viktig del av samarbetet med en av våra partners är att vi alltid skickar med 12 månads garantiförsäkring för fritidsbilen.

Back to top